Áfonya

Bogyói bátran fogyaszthatóak, esetleg a magjai jelentenek problémát az érzékeny gyomrúaknak.
A legnagyobb tápértékkel a vad áfonya rendelkezik. A benne található antociánok serkentik a kollagénszintet, ami a kötőszövetek és a bőr egészségéhez szükséges.

Antibakteriális és keringést serkentő hatása van.
Serkentik az immunrendszer védekezését.

Az antocián szabad gyökfogó hatás amiatt szemvédő. A szervezeteben serkenti a kapilláris erek vérellátását, segít az ideghártya regenerálódásában.
Tartalmaz katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümölcssavakat és cukrokat.

Az áfonya A-, B1-, C- és D-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma alacsony. A szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést. Az egész növényt a bogyókkal együtt főzetként használják hasmenésre. Továbbá fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladás esetén is használják. Friss bogyói inkább hashajtó hatásúak. Lassítja a szervezet öregedését. Nagyobb mennyiségben fogyasztva gyomorösszehúzó hatása van.
Öregedésgátló hatással rendelkezik, továbbá segít a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulási kockázatának csökkentésével.

Nemrég egy tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, azoknál a vérben lévő antioxidánsok jelentősen megemelkedtek. Az antioxidánsok elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz.
Teája epe- és hólyagbetegségek esetén hatásos, vesetisztító.

Három fajtája ismerhető a korai, közepes és késői áfonya.

Vélemény, hozzászólás?