Szőlő

Szeptember-október hónapok slágergyümölcse minden valószínűséggel a szőlő, hisz ebben az időszakban kezdik szüretelni. Úgy tartják, a belőle készült bor kis mennyiségben fogyasztva is egészséges, de természetesen önmagában fogyasztva is számos előnnyel rendelkezik.

A szőlő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a magas káliumtartalma viszont vízhajtóként hat a szervezetre, de a benne lévő gyümölcssav és szőlőcukor is.

Alacsony energiatartalma mellett 80 százalékban vizet tartalmaz és rosttartalma is jelentős, így kiválóan alkalmas minden fogyókúránál és tisztítókúránál. Magjának pozitív hatása van a vérnyomásra és koleszterinszintre. Tisztítja a vért, serkenti a vérképzést és a máj méregtelenítő tevékenységét is.

Jó hatása van az idegrendszerre. Megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését, csökkenti a vizelet savasságát. Mindenféle gyulladásos megbetegedésre is ajánlják.

Jó káliumforrás, sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A frissen préselt szőlőlé segíti az emésztést, idegerősítő és feszültségoldó. Az otthon préselt gyümölcslét, mint minden otthon készített gyümölcslevet fele-fele arányban fel kell hígítani vízzel, mert enélkül puffadást és hasmenést okozhat.

Szépségiparban is használják, hiszen selymessé és feszessé teszi a bőrt, savainak köszönhetően pedig fényessé tesz. Apró magvaiból készült kivonat antioxidáns flavonoidjainak köszönhetően Európában az egyik legkedveltebb gyógyszerkészítmény.

Vélemény, hozzászólás?