Ribizli

Cukorból nem túl sokat tartalmaz, viszont szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget tesznek ki.
Az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok nyolc gramm körüli mennyiséget tesznek ki. Az almához hasonlóan nagyon egészséges.

Kimutatták benne az almasavat, citromsavat, borkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat és még sorolhatnánk. Sok C-vitamint tartalmaz. Régen a skorbut ellen alkalmazták.

Megtalálható benne B1-vitamin, B2-, B6-, valamint E-vitamin. Flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. MInden eleme rendkívül fontos a szervezet számára. Zsírégető hatása miatt fogyókúrázóknak kiváló gyümölcs.

Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, így a bőr által könnyen felvehetőek és leadhatóak. Ezért használják a ribizliolajat száraz, érzékeny bőrre. Leveléből készített teája vízhajtó hatású, de alkalmazható vesebetegségek és magas vérnyomás esetén.
Hashajtó hatása is ismert.

Vélemény, hozzászólás?