Zöldség, gyümölcs és gyógynövény?

Természetesen ez, az avokádó

Az avokádó egy olyan trópusi fán termő gyümölcs, melyet Mexikóból hoztak be Európába a hódítók. Az avokádó a babérfajták családjába tartozik, színe zöldes fekete, alakja körteformájú., héja fajtától függően ráncos, vagy sima is lehet. A fának a gyümölcsét fogyasztjuk, önmagában íze semleges. magjából igen termékeny olajat nyernek, melyet az egyik legjobb feszesítő olajként tartanak számon.

Aki egészségesen szeretne élni, annak mindenképpen ajánlatos avokádót fogyasztani, akár egy héten többször is. Telítetlen zsírsavakban nagyon gazdag, tartalmaz A, B,C és E vitaminokat is. Gazdag még továbbá káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, kalciumban is, éppen ezért a szív és érrendszeri betegségek egyik legjobb távoltartója., csökkenti a koleszterin szintet is.

Fentebb már említettük, hogy az egyik legjobb feszesítő krém, melyet jelenleg a bőrgyógyászok számon tartanak, emellett segíthet az ekcéma kialakulásának visszaszorításában is. Ha ez nem lenne elég, hajunkra is tápláló, és energizáló hatással lehet.

Hogyan juthatunk hozzá, és melyik a legjobb avokádó?

Manapság szinte már bármelyik zöldség, és gyümölcs boltban hozzájuthatunk. Az éretlen gyümölcs kemény, azonban az a legjobb, ha puha gyümölcsöt választunk, melyet úgy kenhetünk, mint a vajat. Ha esetleg mégis kemény gyümölcsöt sikerülne választanunk, akkor szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük még.

Vendégváró recept, avagy egy kis Guacamole

Hozzávalók:

1 darab avokádó
1 darab citrom
1 kis pohár tejföl
fél gerezd fokhagyma

bors

Az avokádót meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Kicsit összetörjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadunk néhány csepp citromlevet. Botmixerrel pépesítjük, ezután néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ez a recept azért is kiváló, mert az avokádó természetes ízét megőrizzük. Sós kukoricachipssel tálalva kitűnő egzotikus vendégváró, nagyon egyszerű és finom. Jó étvágyat kívánunk!