A bodza gyógynövény és ínyenc csemege, RECEPTEKKEL

Gyógynövény és ínyenc csemege – a fekete bodzát a népi gyógyászatban gyakran “a szegény ember patikája” néven emlegették – kezdődik a biobody.hu cikke.

A megnevezést nem ok nélkül érdemelte ki: korábban a bodza főzetével olyan problémákat kezeltek, mint például a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkór, de használták még vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak vagy éppen vizelethajtónak is.

Bodza és bodza között is van különbség

Mielőtt azonban részleteznénk, hogy manapság miként hasznosíthatjuk ezt a közkedvelt növényt, mindenképpen érdemes a különböző bodzafajtákról is szót ejteni.

Magyarországon a bodzának három őshonos fajtája létezik: a fekete bodza (Sambucus nigra), a fürtös bodza (Sambucus racemosa) és a földi bodza (Sambucus ebulus). Gyógynövényként és csemegeként a fekete bodza szolgál, míg rokonai enyhén mérgező hatásúak, ezért jó, ha kerüljük a fogyasztásukat.

Honnan ismerhető fel a fekete bodza?

A fekete bodza a bodzafélék családjába tartozó cserje, amely olykor akár 2-3 méteres fává is fejlődhet. A növény fiatal, egyéves ágai még zöldek, míg a többévesek már szürke kérgűek. Levelei sötétzöldek és az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott.

A bodza virágai aprók, fehérek-sárgásfehérek, jellegzetes illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A növény május-június környékén virágzik, termése fekete, csonthéjas bogyó.

A bodza mint gyógynövény

A növény gyógyhatású része a virága, a levele, valamint az érett termése. A fekete bodza virágában flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található, míg a levelében cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben pedig szerves savak, antocianinok, vitaminok és cukrok vannak. A növény gazdag A-, B- és C-vitaminban is – utóbbiból dupla annyit tartalmaz, mint a citrusfélék. Ezen kívül tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat, valamint makro- és mikroelemeket, úgy mint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

A bodza szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használhatjuk, ugyanis kiváló lázcsillapító, izzasztó és köptető.

Bogyóiból közkedvelt szörpöket vagy akár lekvárt is készíteni szoktak, de a népi gyógyászatban a termését gyakran használják székrekedés ellen, álmatlanságra, valamint migrén és fájdalmas ideggyulladások ellen.

Leveleiből is gyakran készítenek teát, amelyet reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak használnak, de koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Bundás bodzavirág

Hozzávalók:
– tej
– tojás
– bodzavirág
– cukor
– liszt
– olaj

Elkészítése:
Mossuk meg és csepegtessük le a frissen szedett bodzavirágot. Készítsünk palacsintatésztát a tojásból, lisztből, tejből és cukorból. A virágokat először mártsuk lisztbe, majd a sűrű palacsintatésztába, és forró olajban süssük aranysárgára. Melegen, fahéjas vagy vaníliás cukorral tálaljuk.

Bodzabogyó szirup

Hozzávalók:
– 2 kg bodzabogyó (tisztított)
– 1 kg cukor

Elkészítése:
– A bodzabogyókat leszemezzük.
– Ezt követően többször hideg vízben átmossuk, lemérjük, majd egy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a súlya felének megfelelő mennyiségű cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk főzni, kicsivel többet is adhatunk hozzá), és elkezdjük főzni. Addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, szét nem esik.
– Sűrű szitán átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!), a kapott levet felforraljuk.
– Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, bebugyoláljuk, és amikor kihűlt, hűvös helyre tesszük.

Bodzabogyó szörp

Hozzávalók :
– 1 kg bodzabogyó
– 3-4 liter víz, 1,5 kg cukor
– 1 teáskanál citromsav

Elkészítése:
– A bodza bogyóját alaposan mossuk meg, majd tépkedjük le a száráról. Tegyük egy nagy lábosba, öntsük rá a vizet és kezdjük el főzni. Forraljuk 15-20 percen keresztül, majd szűrjük le, a szűrőben kanállal jól nyomkodjuk át.
– Tegyük vissza a kinyomkodott bodzalevet forrni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Forraljuk még 5-6 percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Fordítsuk fejre legalább 5 percre, így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez.

A szörpöt vízzel hígítva fogyasszuk. Próbáljátok ki pár szál mentával, szeletelt citrommal ízesítve. Meleg vízzel hígítva gyógyteaként is fogyaszthatjátok.