Illatos kincsek

Aromaterápia bárhol, bármikor

Az aromaterápia egy olyan növényekből kinyert olajakat felhasználó eljárás, aminek alkalmazásával elősegítjük egészségünk megőrzését, és szervezetünk egyensúlyának fenntartását. Évezredek óta használt eljárás, célja lehet relaxáció, felfrissülés, gyógyítás, csábítás egyaránt. Olyan illóolajok, melyeket növények leveleiből, gyökereiből, fás részeiből, kérgeiből, csúcsaiból nyernek ki.
Tulajdonságaik közé az illékonyság, vagyis levegővel érintkezve azonnali párolgás, valamint a szinergia jellemzi. A szinergia azt jelenti, hogy több illóolaj vegyülete egymás kölcsönhatása miatt sokkal hatékonyabb, mint külön-külön egyesével az olajok.

Illóolajos fürdő

Az illóolaj egyik leghatékonyabb használata, ha a fürdővízbe cseppentünk belőle. Az ellazulás egyik leghatékonyabb helye a fürdőkád, hiszen ki ne vágyna egy fárasztó nap után, egy kád meleg vízre!?
A teljes ellazuláshoz gyújtsunk meg néhány gyertyát, és helyezzük el a fürdőkád közelébe. Oltsuk le a villanyt. Cseppentsünk néhány csepp illóolajat a fürdőkádba, majd engedjünk rá meleg vizet. Keverjük össze a vizet, míg a víz felszínén hab nem képződik. Az illóolajos fürdőbe lazuljunk el legalább 15 percre. Az illóolaj a bőr felületére tapad, így fürdés urán is kifejti jótékony hatását.

Legismertebb illóolajok és hatásaik

1. Levendulaolaj: Tisztító és nyugtató hatása is ismert. Fejfájás, migrén, menstruációs panaszok esetén is javallott.

2. Szantálfa-olaj: Gyógyító hatása van felső-légúti megbetegedésekre. Használják masszírozáshoz a bőrre való jótékony hatásának köszönhetően, valamint szexuális zavarokra is javasolják.
3. Ilang-ilang olaj: illata hasonlít a jázminéhoz. Serkenti a koncentráló-képességet, valamint a szexuális teljesítő-képességet is. Vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.
4. Kamillaolaj: gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legismertebb illóolaj-féle.
Fontos megjegyezni, hogy mindenki másképpen reagálhat az illóolajokra, ami az egyik embernél javulást okoz, másnál lehet, hogy hatástalan, vagy éppen káros. Ezért bármely olaj használatánál nagyon körültekintőnek kell lenni.