Találkozz Önmagaddal, avagy meditációs tippek kezdőknek

A meditáció egy olyan folyamat, amikor testünket ellazítva, szellemünket átadjuk a békének és a nyugalomnak. Tulajdonképpen az állapot, amikor találkozom önmagammal. Meditáció közben megfigyelünk, átélünk, találkozunk, szemlélődünk. Évtizedek óta több kultúrában jelen van, számos jótékony hatása van szellemi, mentális és fizikai életünkre is.

A meditáció nem más, mint a tudat középpontjába jutás módszere.

Nézzük, mire érdemes figyelni, mielőtt elkezdenénk.

1. Olvassunk! Érdemes elolvasni valamiféle könyvet, esetleg tudományos cikket a meditációról. Legjobb, ha valami spirituális könyvvel kezdünk, ihletet kaphatunk belőle.
2. Együtt! Gyakoroljuk a meditációt másokkal együtt. Ugyan tanítani a meditációt nem lehet, de ha másokkal együtt csináljuk, inspirációt kaphatunk tőlük.
3. Nevezzük meg az időt! ez leginkább azért fontos, mert a meditáció akkor hatásos, ha rendszeres. Szabjunk ki kezdetben naponta néhány percet, ami csak a miénk. Amikor befelé, az önmagunkkal való találkozásra figyelünk.
4. Koncentráljunk! Tekintettel arra, hogy kezdők vagyunk, először koncentráljunk a találkozásra. Ehhez arra van szükségünk, hogy az első időszakban ki tudjuk zárni a mindenbe beleivódott külvilágot. Azt mi rajtunk kívül van. Miden gyermek-meditáló kezdetben frusztrációt érez, de ez idővel elmúlik, minél mélyebb megyünk.
5. Válassz helyet! Keressük meg a számunkra legfelelőbb helyszínt a meditációra. Javasolt egy letisztult, csendes helyet kiválasztani, ami lehet lakáson belül, akár kívül is. Érdemes néhány gyertyát meggyújtani a meditáció előtt, mely segít az ellazulásban.
6. Hála! Minden meditáció végén adjunk hálát az időért, a szertartásért. Adjunk magunknak néhány perc időt a visszatéréshez.

„A meditáció egy ugrás: először a fejtől a szívig, majd a szívtől a létig. Egyre mélyebbre és mélyebbre hatolsz magadban, ahol a számítgatásokat hátra kell hagynod, ahol minden logika értelmét veszti.” Osho