Egészséges táplálkozás

A mai világban mindenki szeretne egészségesen táplálkozni és élni. Az a baj, hogy az emberek abban a tudatban vannak, hogy csak akkor lehet egészségesen táplálkozni, ha vastag pénztárcánk van. Ez nem igaz! Ha oda figyelünk a helyes és megfelelő táplálék bevitelre, akkor mindenki lehet egészséges anélkül, hogy vagyonokat költene élelmiszerre.
Összeszedtük 12 pontban , hogy hogyan is kell egészségesen táplálkozni.

1. pont
Minél változatosabban készítsük el ételeinket. Mindennap más más alapanyag felhasználásával. Ne mindig a megszokott ételsorunkat főzzük, hanem próbáljunk ki teljesen új ízvilágot és elkészítési módot is. Ha nem mindig ugyanazokat készítjük el, akkor az már önmagában biztosítékul szolgál ahhoz, hogy mindenféle tápanyagot megkapjon szervezetünk.

2. pont
Sütéshez főzéshez ha lehetősége van használjon olíva olajat. Így máris biztosak lehetünk abban, hogy kevesebb zsíros ételt fogyasztunk el. Ez különösen a keveset mozgók számára fontos.Ha lehetőségünk van rá, akkor kerüljük a zsiradékban történő sütést. Elkészíthetjük az ételeket gőzölve, párolva. Készítsünk kevés lisztel keményítővel készített habarást, mellőzzük a rántást.

3. pont
Lehetőség szerint az ételeket minimálisan sózzuk csak. Főleg gyerekeknél figyeljünk erre, hiszen kisgyermekkorban alakul ki az ízlelés, ilyenkor találkoznak az ízekkel. Ha már most sok sóval készítjük el a gyermek ételét, az kihathat egész életére.A só helyett használjunk inkább fűszereket.

4. pont
Csak desszertnek fogyasszunk édességet, hetente legfeljebb 1-2x. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Ha lehet kerüljük az üdítőket, ugyanis azok tele vannak cukorral és édesítőszerrel. Igyunk frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket. Teába, illetve kávéba inkább édesítőszert használjunk.

5. pont
Naponta fogyasszunk tejtermékeket, ezek közül is inkább a sajtokat, túrót, kefirt, joghurtot.

6. pont
Rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás nagyszerű hatással van testünkre. Ezért ha lehetséges, akkor naponta fogyasszunk nyersen belőlük.

7. pont
Fehér kenyér helyet használjunk teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret vagy péksüteményt. Köretként használjunk párolt zöldségféléket.

8. pont
A megszokott napi 3-4-szeri étkezés helyett 4-5-ször étkezzünk naponta. A legjobb, ha mindennap ugyanabban az időben fogyasszuk el ételünket, ugyanabban a mennyiségben. Nem kell nagyon keveset sem ennünk, hogy érezzük üres a gyomrunk, de nem kell nagyon sokat sem, hogy érezzük kipukkadunk.

9. pont
Szomjúságunk oltására a legjobb az ivóvíz. Ez lehet csapi víz, bár van ahol nem szívesen isszák meg az íze miatt. Már a boltokban kapható ásványvizek is megfelelnek erre a célra.

10. pont
Ahhoz, hogy helyesen táplálkozzunk nem kell megvonni magunktól ételeket. Csupán figyeljünk oda a mennyiségre. Bőségesen fogyasszunk gyümölcsöt, zöldséget, főzeléket, halat és barna kenyeret.

11. pont
A vörös húsokat (marha, sertés) kerüljük, részesítsük előnyben a fehér húsokat: hal, szárnyas. A halak elkészítésében remek receptekkel gazdagította a gasztronómia világát a mediterrán konyha, amelyik nem paníroz, hanem olívaolajon, gyors hevítéssel készíti el a fogásokat.

12. pont
A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll.

Honlapunkon megtalálhatóak a gyümölcsök és azoknak jellemzői.
Érdemes azokat is elolvasni, az alábbi linkre kattintva: https://www.vitalitashaz.hu/kategoria/wiki/

Vélemény, hozzászólás?