A többezer éves gyógyszer, az alma

Számos mondás is bizonyítja, hogy a múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták: az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak számtalan formáját nemesítették ki, melynek fogyasztása különösen ajánlott terheseknek, gyerekeknek.

Az indiai orvosok voltak az elsők, akik a hasmenés gyógyítására írták fel először betegeiknek. A kínai orvosok sokáig a fa kérgét használták fel a cukorbetegség gyógyítására. Az almát, már a mitológiában is ismerték, mint a megtermékenyítés szimbóluma. A mai modern tudomány felfedezte, hogy az almának milyen magas gyógyítóértéke van, hiszem a húsa tele van rost anyagokkal.

Naponta egy alma, az orvost távol tartja

Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, valamint a vese és a máj működését is szabályozza.

Tartalmaz A-vitamint és B-komplex vitaminokat. Kevesebb a C-vitamin tartalma, mint a citrusféléknek, mégis megtalálható benne annyi ásványi anyag (kálium, kálcium, cink, fluor, jód, szelén), ami jó hatással van az emésztésre.

Többféleképpen fogyaszthatjuk, ihatjuk szűrt, rostos üdítőként is. Az almalé friss üdítő és kiválasztást fokozó ital. Láz, gyulladás és álmatlanság esetén is ajánlott a fogyasztása. Tanulmányok igazolják, hogy az alma segít enyhíteni a hasmenést.

A szárított alma héjából teát készíthetünk, ami jó hatással van a gyomor és bélbántalmak ellen.

A háziasszonyok többféleképpen hasznosítják: salátához almaecet formájában, kompótnak, levesnek és süteményekben is.

Vélemény, hozzászólás?