A Rooibos teáról – Vitalitásház Bogács
+3649534002 |
| 3412 Bogács, Dózsa György utca 4.
Telefon
+3649534002
Helyszín
Bogács, Dózsa Gy. út 4.
Nyitva
időpont-egyeztetés

A Rooibos teáról

Dél-Afrika kicsiny, Cederberg nevű régiójában nő az a vörös fokföldi rekettye nevű növény, melynek leveleiből készül a híres Rooibos tea. Sokáig csak az őslakosok élvezték különleges ízét és jótékony gyógyhatásait, világszerte pedig alig egy évszázada fedezték fel ezeket, azóta a tea népszerűsége egyre csak nő.

A legtöbb tea azonos ágról származik, és fajtái egyszerűen megkülönböztethetőek fekete, fehér, zöld és oolong teákra. A Rooibos nem tartozik ezek csoportjába, ezért inkább növényi gyógyitalként gondolnak rá, mint valódi teaként.

A legenda úgy szól, hogy Nelson Mandela, miközben 25 évet ült börtönben, csak rooibos teát ihatott, míg őrei a finom angol teakeverékeket szürcsölgették. Az őrök azóta már mind meghaltak, míg Mandela már igen csak közelít a századik születésnapjához.

A Rooibosban található fitotápanyagok:

Mint minden szupertáplálékban, a Rooibos teában is vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, polifenolok és flavonoidok, vagyis összefoglaló néven fitotápanyagok találhatóak, melyeknek mennyisége azonban nagyban függ attól, hogy a tealeveleket mikor és hogyan szedték le és oxidálták.

A Rooibosban leggyakrabban található fito tápanyagok és azok legfőbb tulajdonságai a következők:

  • vas (az oxigén szállításáért felelős a véráramban)
  • magnézium (csontok építése a kalcium felszívódásának elősegítése)
  • kálium (szabályozza a vérnyomást és véd a szívroham ellen)
  • nátrium (nem azonos az asztali sóval; az idegek és az izmok karbantartója)
  • cink (sebek gyógyulása, haj, bőr és köröm egészsége, immunrendszer védelme)
  • további ásványi anyagok, mint például a réz és a mangán

A Rooibos a benne található fito tápanyagoknak köszönhetően olyan, egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokkal rendelkezik, mint: immunrendszer erősítés, fog- és csonterősítés, az álmatlanság, ingerlékenység és fejfájás csökkentése, gyomor és bélgörcsök enyhítése, szív- és érrendszer védelme, rákmegelőzés, sejtek védelme, ráadásul semmilyen mellékhatása nem ismert.

A legutóbbi kutatások eredményei támogatják a Rooibos hagyományos alkalmazását

Az 1960-as évek óta egyre több kutatás foglalkozik a Rooibos vizsgálatával. A fitotápanyagok közül évről évre egyre többet azonosítottak a Rooibosban, 2003-ban az Amerikai Botanikus Tanács pedig azt nyilatkozta, nincs  ismert természetes tápanyagforrás, mely ilyen nagy arányban tartalmazna antioxidánsokat, mint a Rooibos. Ezek közül két nagyon ritka antioxidáns a notofagin, mely a rák, szívbetegségek és az agyvérzés elleni védelem rendkívül hatékony eleme, és az aszpalatin, melyet egyedül a Rooibosban találtak meg.

Az aszpalatin segít az izmoknak, hogy jobban hasznosítsák a glükózt, illetve segít normál értéken belül tartani a vércukorszintet. A notofanginnal együtt jelentősen csökkenti az aldoszteron- és a kortizolszintet, így egyensúlyban tartja a hormonháztartást, csökkenti a stresszt, és hosszú távon a metabolikus szindróma megelőzésében is fontos szerepet tölthet be.

Dél-Afrikában az anyák hagyományosan arra használják a Rooibos levelek főzetét, hogy csillapítsák kisgyermekük hasgörcseit, illetve túlfokozott állapotban lenyugtassák őket. A gyerekek körében ezen kívül a Rooibos főzete a rota vírus okozta fertőzések ellen is hatásos, a tapasztalatok és a klinikai vizsgálatok tanulsága szerint egyaránt.

A vörös, illetve a zöld Rooibos főzete bizonyos kutatások során hatékonyabbnak bizonyult a kínai zöld teánál és a kereskedelemben kapható Rooibos teáknál a degeneratív elváltozások tekintetében. Ez a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek megelőzik az oxidatív stresszt, amely a sejtszintű degenerációs folyamatokért tehető felelőssé.

A Rooibos szív- és érrendszerre gyakorolt temérdek pozitív hatását számos kísérlet igazolta. Ide tartozik például a zsírmolekulák véráramban való oxidációjának megelőzése, az aorta regenerálódásának elősegítése, az apoptózis (programozott sejthalál) szabályozása, illetve az LDL koleszterinszint csökkentése.

Az utóbbi évtized kutatásai szerint a Rooibosban található erős antioxidánsok a máj méregtelenítésében, az allergiák kezelésében, emésztési zavarok esetén, de még a rák megelőzésében is segítenek (az immunrendszer erősítése, oxidációs károk csökkentése, a rákos sejtek és a karcinogének kiürítése által). A Rooibos-szal történő gyógyászati kezelés során a megfigyelések szerint napi 6 csésze Rooibos-ital fogyasztása ajánlott.

Jelenleg a Dél-afrikai Rooibos Társaság olyan kutatásokat végez, melyek a gyógynövény öregedés gátló hatásait, a kóros elhízás ellenében tapasztalható hatásait és azt vizsgálják, hogyan növeli a teljesítményt a Rooibos testmozgás során és hogyan képes megszüntetni a stresszt. Világszerte folynak kutatások, melyek a Rooibos komplex kémiai összetételével és bioaktivitásával foglalkoznak. A növényben található több, mint 25 fenolalapú összetevő választ nyújt hatékonyságára egészségünkre gyakorolt hatásait illetően.

 

 

Ha Ön szerint ez másokat is érdekelhet, köszönjük, ha velük is megosztja!


Örömmel veszünk minden visszajelzést!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük