Érték, a mérték – az antioxidánsokról részletesebben

Napjainkban mindenki belátja, hogy szervezetünket olyan hatások érhetik, melyek meggyorsítják az öregedést, vagy esetleg egészségi állapotunkat is befolyásolják. Ezeknek a hatásoknak nagy részét saját magunk idézzük elő a környezetszennyezéssel, levegőszennyezéssel és esetleg munkahelyi stresszel. Utóbbit nehéz kiküszöbölni, azonban odafigyelő és helyes életmóddal sokat tehetünk egészségünk megóvásának érdekében.

Az antioxidánsok szerveztünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Hozzájuthatunk növényi, és állati eredetű forrásokból. Az antioxidánsok az égési folyamatokat gátolják. Közismert antioxidánsok az A-, a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.

A legtöbb ember gyógyszertárakban keres antioxidánsokat, táplálékkiegészítő formájában.

Az antioxidánsok szerepe a szabad gyököktől való védelem és betegségek megelőzése. Felel a nap okozta bőrkárosodásért, a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért, valamint a látásélésségért is. Mivel a szabad gyökök bizonyos daganatok kialakulásáért is felelősek lehetnek, a velük szembeni antioxidáns védelem a daganatok megelőzésének is a kulcsa lehet, – vélték korábban. Az újabb kutatások szerint azonban óvatosabban kell bánni az antioxidánsok bevitelével. Tehát ne fogyasszunk a szokásosnál nagyobb mennyiségben táplálékkiegészítőket, óvakodjunk a túlzott, vagy felfokozott vitaminbeviteltől.