A 10 TOP szuper gyümölcs

A gyümölcsök az ember által legrégebb óta fogyasztott ételek, talán még a zöldségeknél is korábban fogyasztották őseink őket, sok száz millió évvel ezelőtt. Nem csak egészségesek, hanem különböző élettani hatásaik miatt is ajánlatos fogyasztani őket.

A gyümölcsöket nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és nem utolsó sorban energiát nyerhetünk belőlük.Lássuk akkor azt a 10 gyümölcsöt, mely terápiás szempontból talán a legjobbak az ember számára, mind gyümölcsökként, mind a belőlük készült 100%-os leveket fogyasztva.

 

1. Fekete áfonya

A fekete áfonya a látás és számos szembetegség kitűnő gyógynövénye. A fekete áfonya különösen az ideghártyát, vagyis a szem fényérzékeny részét segíti alkalmazkodni a fényhez és sötétséghez.

A fekete áfonyában található antociánok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésében, és szinergikusan együttműködnek a C-vitaminnal és más fontos antioxidánsokkal.

A fekete áfonya a kapilláris rendszert is erősíti azáltal, hogy elősegíti a szövetek építőkövének, a kollagénnek a termelődését.

Az antociánok a flavonoidok fontos alosztályába tartoznak, segítenek az erek tágításában, tehát csökkentik a vérnyomást és gátolják a vérrögképződést is.

 

2. Goji bogyó

A goji bogyó a rák ellen hatékony LBP poliszacharidokban gazdag, egyben hozzájárul az agyunk és idegrendszerünk tökéletes működéséhez, javítva a memóriát is.

A goji bogyó kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat, jótékony a máj- és veseműködésre, illetve karotinoidokkal segíti a szív és a szép bőr védelmét.

A goji bogyó gyorsítja az izomnövekedést és erősíti a csontokat, alacsony glikémiás indexe miatt a vércukorszint jobb szabályozását biztosítja, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, karbantartja az immunrendszert, fokozza a zsírlebontást és az energiatermelést, de javítja a látást is.

Mivel 19 esszenciális aminosavat és több mint 150 bioaktív mikroanyagot (vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzim stb.) tartalmaz, rendkívül sok pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

 

gyömölcsök

 

3. Fekete berkenye

A fekete berkenye kiváló gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatású gyümölcs. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb „modern” civilizációs betegséget – szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek – a gyulladásos folyamatok indukálják. A fekete berkenye kiemelkedően magas polifenol-és flavonoidtartalma megköti a gyulladásgátló markereket, továbbá blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.

A fekete berkenyét a gyulladásos betegségeken túl, a cukorbetegség, a bél-és bőrbetegségek, a húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén is érdemes alkalmazni.

 

4. Noni

A nonit a népi gyógyászatban körülbelül 2000 éve alkalmazzák. Afrikában elsősorban általános méregtelenítőként, Indiában főleg vitalizáló, vágyfokozó szerként, Közép-Amerikában és Ausztráliában leginkább az egészségre gyakorolt számos egyéb jótékony hatásai miatt.

A noni a normális sejtműködést és sejtregenerációt támogatja, az immunrendszer egészséges működéséhez hozzájárul és elsimertek szabad-gyök ellenes képességei is.

A noniban található proxeronin megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását, és egyben támogatja a sejtek anyagcseréjét.

A noni javíthatja a teljesítőképességet és a hangulatot. A benne lévő xeronin elősegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötődését, tehát depressziósoknak nagyon ajánlott.

 

5. Homoktövis

A homoktövis bővelkedik C-vitaminban, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, de megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat.
A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.

 

6. Mangosztán

A mangosztán a legbecsesebbnek tartott trópusi gyümölcsök egyike, az egész világon kedvelik egészségre gyakorolt hatása és finom íze miatt. Kereslete gyakran meghaladja a kínálatot.

A mangosztán erős gyulladáscsökkentő, csökkenti a duzzanatot, az érzékenységet, az ödémát és a fájdalmat.
Nagyon jó szabadgyök befogó képességével, a mangosztán hozzá tud járulni szinte minden betegség tüneteinek enyhítéséhez és a megelőzéshez.

Immunerősítő, főként erős anti-bakteriális, gomba és vírus ellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
A mangosztán xantonjai igazoltan jótékonyak a máj- és a hasnyálmirigy rák kifejlődésével terjedésével szemben, a belekben fekély ellenes hatású, de segíti az anyagcsere szabályozását is.

A mangosztán hatásai a központi idegrendszerre figyelemre méltóak, valóságos „energiabombaként” hat az agyra, fokozza a koncentrációat, a memóriát és segíti a gyors gondolkodást is.

 

7. Acai bogyó

Az amazóniai acai bogyót tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon.

Az acai bogyó természetes úton csökkenti az éhségérzetet, felgyorsítja az anyagcserét, gyorsítja a kalóriák elégését, mikrotápanyagokkal látja el a szervezetet és növeli annak energiaszintjét. Tökéletes ital fogyni vágyóknak.

Az acai bogyó segít az immunrendszer helyes működésében, vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása jótékony a szervezetnek. Ajánlott prosztata bántalmaknál is.

Az acai légúti-tágítóként is működik, segít megnyitni a levegő útját a tüdőben. A megnövekedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, erőt és sportteljesítményt.

A bogyó gazdag antioxidánsokban, főként flavonoidokban és antocianinokban, melyeknek öregedésgátló hatásuk van, ugyanakkor segít megőrizni a mentális egészséget, és aktivitást is.

 

gyümölcsök

 

8. Gránátalma

A gránátalma hozzájárul a koleszterinszint kiegyensúlyozásához, miközben tápanyagokkal látja el a szivet és az érrendszert, hozzájárul az erek rugalmasságához.

A legújabb kutatások szerint segíthet a rákbetegség megelőzésében és ajánlott a kezelése alatt is. Egy kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.

Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére.

A gránátalma baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatású, erős gyulladásgátló hatásokkal. Szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel és hozzájárul az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladások kockázatának csökkenéséhez.

 

9. Bodza

A bodza remekül csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást és erősíti az immunrendszert. Tisztítókúrák esetén vértisztító, izzasztó és vizelethajtó hatással bír.

Használható influenzás időszakban, lázcsillapításra, az érfalak megerősítésére vagy éppen székrekedéskor is.
Magas vérnyomásnál és lábduzzanatoknál jól lakalmazható, mivel vizelethajtó hatású.

A bodza segíti az emésztést, ér-, ideg- és szíverősítő.

 

10. Tőzegáfonya

Az alsó húgyúti rendszer – húgyhólyag és húgycső gyulladása – fertőzéseinek kezelésére, a húgyúti rendszer fertőzéseinek kiújulása ellen és vizelet szagtalanítására is ajánlott, de nem feledkezhetünk meg magas C-vitamin tartalmáról sem.

A tőzegáfonya csökkenti a húgyúti rendszer betegségeinek időtartamát: csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket, jótékonyan hat az erek falára is.
Szagtalanítja a vizeletet, tehát ajánlatos mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek.

 

Hol tudhatok meg többet?

Olvasson bővebben a gyümölcsök jótékony hatásairól itt: www.biofitness.hu

Szerző: otletkonyha.hu

Vélemény, hozzászólás?