Orgona mint gyógyszer

Mivel itt van az orgona virágzás ideje, így most összeszedtük, hogy az orgona mire is alkalmazható. A virága, levele sőt még a kérge is.

Felhasználás szempontjából az a legjobb, ha már a virágok 3/4 kinyílt. Virágait lecsipegetjük, majd egy újságpapíron szellős helyen szárítjuk. Ha megszáradtak, akkor összemorzsoljuk.

Készíthetünk belőle:

– Teát: Szárított virágaiból, illetve leveléből is készíthetünk ízletes teát. Két teáskanálnyi virágot, levelet tegyünk egy csészébe és öntsünk rá forró vizet. A kellemes íz elérése érdekében, hagyjuk állni 30 percet, majd ezután szűrjük le. Ha édesen szeretjük fogyasztani a teánkat, akkor ízesítsük mézzel.

– Tinktúra: Szárított leveléből illetve kérgéből is készíthetünk tinktúrát. Körülbelül 20 grammnyit tegyünk egy befőttesüvegbe. Ezután öntsünk rá 1dl tiszta alkoholt. Amint a hozzávalók bekerültek az üvegbe jól zárjuk le. Naponta 3-4-szer rázzuk össze az üveget. 10 napig érleljük a „főzetünket”, majd a tizedik napon szűrjük le, és az így kapott tinktúrát hat napig tároljuk hűtőben. Használat előtt jól rázzuk fel.

– Bor: 1 liter vörösborhoz adjunk négy evőkanál szárított levelet vagy kérget. Az üveget jól zárjuk le, majd hagyjuk 10 napig állni. Naponta háromszor rázzuk össze. 10 nap eltelte után szűrjük le. ugyanúgy mint a tinktúrát, még hat napig hagyjuk állni a hűtőben, majd ezután adjunk hozzá még egy liter vörösbort. Az elkészült borunk, akár két évig is eláll.

Vélemény, hozzászólás?