Éltető víz- a legdrágább kincsünk

Ilyenkor meleg időben fokozottan fontos, hogy odafigyeljünk folyadékbevitelünkre, annak megfelelő minőségére. Bátran mondhatjuk, semmi sem képes olyan mértékben befolyásolni testünk és lelkünk egészségét, mint a víz.

A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H₂O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag… igen, ez a kémia.

De vajon miért a legdrágább kincs, miért ez az éltető nedű? Ha feltesszük magunkban a kérdést, ehhez hasonló válaszokat kapunk…

hidratál,
feltölt,
energikussá tesz,
szomjúságot olt,
életet ad.

Testünk közel 75%-a víz. De nem csak az embereknek szükséges ez a létfontosságú anyag, hanem a növényeknek és az állatoknak is. Víz nélkül nincs élet.

Nézzünk milyen csodatevő tulajdonságai vannak a víznek.

A víz energikussá tesz

A fáradtság, és levertség a kiszáradás egyik jele. A szervezetünk így jelez, hogy vízre van szüksége. Elegendő folyadékbevitel esetén helyrebillen az egyensúly, és energikussá válunk. Segít a vörösvérsejteknek az oxigén szállításában, sejtjeink számára eljuttatja a megfelelő tápanyagot is.

A víz stresszoldó

Az agy 85 százaléka víz. Amikor a test, és az agy dehidratálttá válik, az agyműködés lassabb, kapacitásunk csökken, frusztráltak és stresszesek leszünk. Ezt megelőzhetjük, ha mindig van nálunk egy flakon víz, melyből mindig kortyolhatunk párat. Ezzel megelőzhetjük a kellemetlen feszültségeket is.

A víz tápanyag a bőrnek

Mondhatjuk azt is, hogy az egyik legjobb arckrém. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, arcunk ráncai, tónusai mélyebbé válnak. Folyadékbevitel során feltöltődnek a bőrsejtek, így fiatalabbnak is nézünk ki. Arcunk tisztább, világosabb és ragyogóbb lesz, ha testünk megkapja a megfelelő hidratálást.

Emésztésünk kulcspontja

A jó emésztéshez megfelelő mennyiségű vízre van szüksége szervezetünknek. Tekintettel arra, hogy oldja a méreganyagokat, így segít megszabadulni a testünkbe jutó nemkívánatos dolgoktól, gyorsítja az anyagcserét.

Sok víz, kevés kő

Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, szerveztünk azonnal jelez. Napjainkban gyermekeknél, és felnőtteknél is egyre gyakrabban fordul elő vesekő, mely már népbetegségnek tekinthető. A vese szintén a víz segítségével tud méregteleníteni. Ha nem kap elegendő mennyiségű vizet, akkor a kiválasztás során nehezebben dolgozza fel az ásványi anyagokat, sókat, így hamarabb kialakulhat vesekő.

Nem mellesleg karcsúsít

Tekintettel arra, hogy gyorsítja az anyagcserét, és hamarabb megszabadulhatunk a méreganyagoktól, így felesleges kilóink is hamarabb leolvadnak rólunk. Természetesen nem elég megfelelő mennyiségű vizet innunk, figyelni kell az étkezésre, és a sportolásra is. Ajánlatos minden étkezés előtt egy pohár vizet meginni, hiszen lehet nem is éhesek, hanem szomjasak voltunk.

A fentiek tekintetében megkérdezem Tőled, iszol eleget?

– Ha válaszod nem, akkor igyál meg naponta másfél-két liter vizet! Fontos, hogy jó minőségű, tisztított, csapvizet igyál, vagy alacsony nátriumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet.