Egészségesebb meztelenül aludni?

Az amerikai Nemzeti Alvó Alapítvány közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 12 százaléka alszik ruha nélkül, a tanulmányok pedig vegyesek arról, hogy számít-e, mit viselünk az ágyban.

A kutatás során végigkísértek néhány választ a naturalista alvás feltételezett előnyeiről.

A meztelen alvás …

… javíthatja a kapcsolatait

A párok számára a meztelen alvás növelheti a kapcsolatok elégedettségét. Több mint 1000 felnőtt felmérése szerint a meztelenül alvók 57%-a érezte magát boldognak a kapcsolatban (szemben a pizsamát viselő 48%-kal).

„Ha Ön és a partner meztelenül alszik, a bőrön át történő kapcsolat felszabadítja a jó érzésű hormont (oxitocint)” – mondja Fran Walfish, PsyD, a kaliforniai Beverly Hills-i pszichoterapeuta.

A kutatások azt mutatják, hogy a bőrrel való érintkezéses, de még nem szexuális kapcsolat is növeli az oxitocin szintjét. A szex során is felszabaduló hormon kapcsolatba hozható az alacsonyabb szintű depresszióval, stresszel és csökkent vérnyomással.

… javítja az alvást

A túlmelegedés megnehezíti a jó éjszakai pihenést. Az amszterdami egyetem kutatói úgy találták, hogy a testhőmérséklet már 0,4 Celsius fokkal történő növelésével súlyosbodott álmatlanság és az éjszakai ébredés is fokozódott.

„Jobban alszol, ha hűvösebb vagy” – magyarázza Dr. Daniel Root, az alvásszakértő és az Oregon Sleep Associates orvosi igazgatója.

A rétegek azonban fontosak a hőveszteség megakadályozása érdekében, ezért Root javasolja, hogy hozzanak egy extra takarót az ágyra, ha hideg van. Légáteresztő, nedvességtörő anyagból készült teljesítmény-hálóruhák és lepedők szintén segíthetnek a testhőmérséklet szabályozásában.

… óvják a sperma minőségét

Egy 2015-ös tanulmányban a kutatók 501 párt követtek 12 hónapon keresztül, hogy felmérjék a fehérnemű választása és a spermaminőség közötti összefüggéseket. Az adatok azt mutatták, hogy azok a férfiak, akik a nap folyamán boxert viseltek és meztelenül aludtak, jobb spermaminőséggel és magasabb termékenységgel rendelkeznek, mint azok, akik szorosabban illeszkedő fehérneműt választottak.

A kapcsolat hőmérsékletre alapszik, jegyzi meg Root. Ha a herék túl melegek, nehezebb a jó sperma előállítása. Ha rövidnadrágban alszik – jegyzi meg -, a herék a testüknél fogva vannak, ez pedig emeli a hőmérsékletet. Ha meztelenül alszik – vagy boxert visel – több helyet biztosít a heréknek a mozgáshoz, ezáltal javítva a sperma minőségét.

… álmatlansághoz vezet

A túlmelegedés elkerülése érdekében levetett ruha nyugodtabb alváshoz, de akár az éjszakai többszöri felébredéshez is vezethet. Mindez a hőmérsékletcsökkenés miatt.

A kutatások azt találták, hogy a hideg hőmérsékleten alvó férfiak több időt töltöttek ébren, és kevesebb időt töltöttek a 2. stádiumban alvás közben, amely szakaszhoz az alacsonyabb testhőmérséklet társult. Az eredmények hasonlóak voltak a nőkkel végzett kutatások során: a hideg stresszhiányos alvás kevesebb időt vett igénybe a 3. stádiumban (lassú hullám) történő alvásban, amely ciklus a mély alvásba sodródott.

A végeredmény

Az elvitel Root szerint: Aludj meztelenül vagy pizsamát viselj.

„A legfontosabb az, hogy lefeküdve fizikailag és pszichológiailag kényelmes legyen, tehát viseljen [vagy ne viseljen] bármit, ami az Ön számára megfelelő” – mondja.

Eredeti bejegyzés: https://blog.myfitnesspal.com/is-sleeping-naked-better-for-your-health/